Jobsøgning – Få en god start

BlogJobsøgning - Få en god start

Jobsøgning – Få en god start?

Du går måske med tanker om at skifte til et andet job. Det kan også være, at du desværre er blevet opsagt, og derfor er på udkig efter et nyt job. At blive opsagt rammer ofte hårdt. Dels fordi opsigelsen påvirker økonomien. Dels fordi man er glad for jobbet, kollegaerne osv. Hvor hurtigt finder jeg et nyt job? Kan økonomien bære en ledighedsperiode? Hvordan skriver jeg den perfekte ansøgning og et professionelt CV? Skal jeg benytte de sociale medier, når jeg søger job? Hvorfor blev netop jeg opsagt, mens Jeppe beholder sit job? Ja, spørgsmålene er som regel mange, og det er umuligt af få svar på dem alle. At få en god start på din jobsøgning er alfa og omega. Der er nemlig fundamentet under hele din jobsøgningsproces.

Jobsøgning: Kan jeg mon få et nyt job?

Selvfølgelig finder du et nyt job. Det bør du ikke være i tvivl om. Måske tager det tid. Nogle gange længere tid, end du overhovedet kan holde ud. Det er helt normalt og så absolut OK at være fortvivlet, ked af det, frustreret osv. Samtidig er det også vigtigt at få en god start på din jobsøgning, holde humøret oppe og, ikke mindst, at tage arbejdshandskerne på. Skridt for skridt kommer du nemlig tættere og tættere på dagen, hvor du står med dit nye job. Et job, der med stor sandsynlighed endda er langt bedre end, det som du har haft.

Jobsøgning: Etabler en rutine som du trives med

Jobsøgning kan være en stor belastning og endda grænseoverskridende. Du skal sælge dig selv, og fremhæve netop dine særlige kompetencer. Selv om du helt sikkert har både kompetencerne og erfaringen, kan du ofte have svært ved at sætte ord på dem. Du gør dig selv en stor tjeneste ved at gøre en god indsats for at få en god start på din jobsøgning. Her er det vigtigt at få CV’et på plads og at lave en plan for, hvordan du finder dit næste job. Er det via de sociale medier og netværk? Er det ved at ringe til diverse arbejdsgivere? Er det ved at sende ansøgninger og CV til arbejdsgiverne?

Du skal trives med din jobsøgning

Dit valg beror ofte på, hvad du trives bedst med samt, hvilke jobs du søger og hvilken branche du ønsker at arbejde i. Det kan f.eks. være en god idé at aflevere din ansøgning personligt, hvis du søger job i en butik, hos en frisør eller i mindre virksomheder. Ligesom det kan fungere rigtig godt at ringe til en arbejdsgiver i håndværkerbranchen, rengøringsbranchen og til sælgerjobbet, mens det ikke fungerer godt, hvis du søger jobs i andre brancher og typer af virksomheder virksomheder.

Gør det til dit ‘arbejde’ at søge job. Vælg f.eks. en ugedag, hvor du finder nye stillingsopslag, og prioriter stillingerne ud fra ansøgningsfrister. Afsæt god tid til at skrive ansøgningerne og udarbejde dit CV.

Jobsøgning: Brug af sociale medier til din jobsøgning

At få en god start på din jobsøgning, kan også omhandle dine sociale medier. Sociale medier kan nemlig være en rigtig god platform til at lande dit næste job. Her kan du bruge både LinkedIn, Facebook, Instagram og YouTube m.m. Sociale medier er dog måske ikkke noget for dig, og det er også OK. Du bør dog altid lige gennemgå dine profiler på de sociale medier, for faktum er at mulige arbejdsgivere ofte både googler dig og tjekker dine sociale profiler.

Jobsøgning og LinkedIn

Hvis du bruger LinkedIn, er det vigtigt at du gennemgår din LinkedIn-profil og opdaterer profilen, om nødvendigt. På LinkedIn kan du både lave et jobopslag og aktivere dit LinkedIn-netværk. Du kan også se nærmere på virksomheder, som du har interesse i. Måske er der en fra dit netværk, der allerede arbejder i pågældende virksomhed, og som du kan få hjælp af i forbindelse med din jobsøgning i virksomheden. Vedkommende kender måske en, som du kan kontakte. Eller har relevante oplysninger som du med fordel kan adressere i din ansøgning.

Du kan også få tidligere kollegaer og samarbejdspartnere til at anbefale dig som medarbejder. Her vil jeg foreslå at anbefalingen bliver holdt kort. F.eks. 4 til 6 linjer. Der er større sandsynlighed for at mulige arbejdsgivere læser anbefalingerne, når de er korte. Ballisager har nogle konkrete råd til dig, der ønsker at anvende LinkedIn i din jobsøgning.

Jobsøgning og Facebook og Instagram

Du kan også vælge at oprette et opslag på din Facebook og/eller Instagram-profil. Med opslaget kan du aktivere dit netværk, og få dem til at like, dele og tagge dit opslag, så du kommer bredt ud med din jobsøgning. På Facebook kan du også finde  jobrelaterede grupper, hvor du kan ‘poste’ din jobsøgning. På Instagram kan du ‘poste’ dit CV og tilføje relevante hashtags. På Ballisager kan du læse mere om Facebook i din jobsøgning.

Jobsøgning og Youtube

Denne er måske for de særdeles modige, og er endnu ikke så udbredt. Du kan derfor let skille dig ud, ved at anvende videoansøgninger. Du bør dog altid overveje om en videoansøgning er det rigtige til den konkrete virksomhed, som du søger job hos. Nogle virksomheder vil opfatte videoansøgningen som positivt, men det gælder ikke alle virksomheder. Du kan lægge videoen ud på Youtube og dele den på de sociale medier. Der findes en række redigeringsprogrammer til videoer, og som er ret lette at anvende. Hvis du vælge at lave en videoansøgning, husk så bare, at den må ikke være for lang. Hvis du ikke selv har lyst til at udarbejde videoen, kan du alliere dig med et jobsøgningsfirma. Mange af disse tilbyder også denne service. CA har nogle gode råd til dig, der ønsker at bruge video i din jobsøgning.

Jobsøgning kræver en gennemgang af dine sociale medier

Selv om du ikke ønsker at anvende de sociale medier i din jobsøgning, er det vigtigt at du lige gennemgår dine sociale profiler. En stor andel af arbejdsgivere tjekker dig ganske enkelt ud på de sociale medier og via Google. Og ikke nok med det, de danner sig også et indtryk af dig, ud fra hvordan du fremstår på de sociale medier. Du kan læse mere om brug af de sociale medier i din jobsøgning her.

Jobsøgning: Ansøgningen og det professionelle CV

For rigtig mange jobsøgende er en god ansøgning og et professionelt CV, vejen frem til det næste job. Og uanset om du ønsker primært at søge jobs ved hjælp af ansøgninger og CV eller ikke, så vil jeg anbefale at du som minimum udarbejder en ansøgning og et CV. CV’et kortlægger alle dine kompetencer, erfaringer, resultater, uddannelser, kurser mv. Du vil sandsynligvis opdage, at du har langt flere kompetencer og erfaringer end du umiddelbart gik og troede. Dem skal du jo have frem. Ansøgningen giver dig et godt indstryk af, hvad det er, der gør dig til den bedste kandidat til et konkret job. Ansøgningen hjælper dig derfor med at gøre det tydeligt, hvorfor du er en god kandidat til jobbet.

Vælg et stillingsopslag

Læs stillingsopslaget grundigt. Marker kravene og ønskerne i stillingsopslaget. I takt med at du, i din ansøgning  har adresseret krav og ønsker, markerer du disse. Derved har du også helt styr på, hvad du evt. mangler at adressere i ansøgningen. ligesom du også får gjort dig klart, hvad du vælger at prioritere i ansøgningen. Sammen øvelse bør du gøre med dit CV. Altså holde dit CV op imod stillingsopslaget, og sikre at dit CV adresserer netop de krav og ønsker, som fremgår af stillingsopslaget. Undersøgelser viser at 80% af arbejdsgiverne læser CV’et først. Det er derfor alfa og omega at du fremstår skarpt på dit CV.

Sorter og prioriter stillingsopslagets krav og ønsker

Oftes oplever du, at stillingsopslaget indeholder flere krav og ønsker end du overhovedet har mulighed for at inkludere i din ansøgning. Her bliver du, efter bedste evne, nødt til at prioritere. Du kan også vælge at spørge virksomheden, hvilke krav og ønsker de prioriterer højest. Min egen erfaring er, at det nogle gange går godt at ringe, andre gange går det mindre godt. Jeg har f.eks. kontaktet en virksomhed, hvor svaret var at alle 57 krav og ønsker var vigtige. Personligt tror jeg ikke på, at det var rigtigt, men mest af alt var et svar, der afspejlede en travl person, der ikke lige havde tid til at forholde sig til mit spørgsmål. Der er utallige jobportaler. Du kan f.eks. bruge Jobindex og/eller Ofir.

Din jobansøgning

Din første ansøgning er altid den sværeste. Derudover er ansøgningerne, hvor din profil måske ikke helt matcher også som regel svære at skrive. Det kan f.esk. være jobopslag fra en branchen som du ikke tidligere har arbejdet i eller jobopslag, hvor opgaverne er væsentlig anderledes end dem du har arbejdet med tidligere. En god start på din jobsøgning handler også om at vælge et stillingsopslag, hvor du virkelig brænder for jobbet. Det er jo alt andet lige lettere at sælge en vare (dig), som du brænder for. Brug tid på din jobansøgning. Den vil nemlig højst sandsynligt være fundamentet for den næste ansøgning. Kort ridset op, bør din ansøgning struktureres sådan her:

  • Første afsnit: Din motivation for at søge jobbet.
  • Midterafsnit: Erfaring og kvalifikationer og personlige egenskaber, der gør dig til den bedst kvalificerede medarbejder til pågældende job.
  • Afslutning: Du glæder dig til at…..

Gennemgå din ansøgning mange gange, og hold den op imod stillingsopslaget. Tjek om dine sætninger kan gøres kortere og mere direkte. Skriv og omskriv indtil du er tilfreds, velvidende, at din næste ansøgning sndsynligvis bliver endnu bedre end denne.

Dit CV

At få en god start på din jobsøgning omfatter også en grundig udarbejdelse af et professionelt CV. CV’et er nemlig ret så afgørende for dine muligheder for at komme til samtale. Du kan med fordel Google dig frem til CV-skabeloner, som du kan arbejde ud fra. Få alt ind i CV’et. Læs det igennem og rediger indtil du er tilfreds. Husk at dit CV meget gerne skal tilpasses til de jobs, som du søger. Det kan derfor være en fordel at have et såkaldt ‘brutto-CV’. Dvs. et CV som indeholder alle tænkelige og relevante oplysninger.  Dit ‘brutto-CV’ kan du så bruge til at tilpasse dit CV til de konkrete jobs, som du søger.

Jobsøgning – Bør jeg ringe til relevante arbejdsgivere?

Dette er altid et svært spørgsmål at svare på. Personligt synes jeg ikke at et opkald skal gennemføres for enhver pris. Slet ikke. For det første kommer det an på dig. Har du det godt med at ringe til relevante arbejdsgivere? Eller får du det nærmest dårligt, blot ved tanken. Hvis du hører til sidstnævnte, så lad være. Det er helt Ok, og gør dig på ingen måde mindre kvalificeret end en, der ringer til en mulig arbejdsgiver. Det er også mere udbredt i nogle brancher end i andre. Det korte af det lange er, at jeg kan ikke give dig et entydigt svar på dette.

Forbered dit opkald

Hvis du vælger at ringer til en arbejdsgiver, er det vigtigt, at du har gjort dig nogle tanker om, hvorfor du egentlig ringer. Hvis en arbejdsgiver fornemmer, at dit opkald udelukkende har til formål at ‘gøre dig til’, får du i bedste fald intet ud af dit opklald. I værste fald kan du risikere at din ansøgning styrer direkte mod ‘nej-bunken’. Et spørgsmål, som jeg synes er på sin plads at ringe om er f.eks. hvilke kvalifikationer arbejdsgiveren vægter højest. Så har du mulighed for at målrette din ansøgning, og du undgår samtidig selv at skulle prioritere jobopslagets mange krav og ønsker. Du kan også spørge ind til, om en med din profil, har en reel mulighed for at blive ansat i jobbet. Med andre ord. Stil spørgsmål som er relevante, og lad være med at ringe, fordi du blot ønsker at hejse flaget. Det kan let give bagslag.

Jobsøgning – Husk dit gode humør

En positiv tilgang giver en god start med din jobsøgning. Det kan være svært at holde humøret oppe, når afslagene vælger ind, og ansøgningerne tager lang tid at færdiggøre. Husk, at hvis du er blevet opsagt, er det fordi virksomheden som du har arbejdet for, blev nødt til at opsige en eller flere medarbejdere. Jeg har selv aldrig opsagt medarbejdere, fordi de var dårlige eller dårligere end kollegaerne. Det har udelukkende været ud fra en vurdering af, hvilke opgaver virksomheden kunne undvære i den pågældende situation. Hver og en af de medarbejdere var dygtige medarbejdere, som jeg allerhelst ville beholde i virksomheden. Sådan er det helt sikkert også med dig. Så mist ikke modet. Du finder et nyt job. Et job, som med stor sandsynlighed, endda er bedre end det du kommmer fra.

Bliv klogere at arbejde i udlandet

Her kan du læse mere om at arbejde i udlandet. Linket fører dig videre til Nordisk Ministerråds Informationstjeneste, som giver overblik og genveje til dig, der vil arbejde i et af de nordiske lande. Du finder f.eks. generel information om reglerne i de forskellige lande, kontakt med myndigheder og praktisk information om, hvordan du skal forholde dig, hvis du skal  arbejde i et af de nordiske lande.

Bliv klogere på, hvad vi hjælper med?

Har din virksomhed vokseværk? Og har du svært ved at finde de medarbejdere som du har behov for? Vi kan hjælpe din virksomhed med vikarer, medarbejdere, specialmedarbejdere og ledere til en lang række brancher og funktioner. Læs her om, hvordan vi kan hjælpe din virksomhed med nye medarbejdere.