Skal vi skrotte jobansøgningen?

Skal vi skrotte jobansøgningerne? (Artikel)

Skal vi skrotte jobansøgningen? Arbejdsgiverne læser nemlig kun ganske få jobansøgninger, som de jobsøgende, uge efter uge, knokler for at færdiggøre, i håbet om at lande deres næste job.

Skal vi skrotte jobansøgningen? Arbejdsgiverne læser den jo ikke.

Hvorfor skrive jobansøgninger, når de ikke bliver læst? Skal vi skrotte jobansøgningen?

Skal vi skrotte jobansøgningen? Arbejdsgiveren læser den alligevel ikke. Som jobsøgende trækker det tænder at skrive (ofte mange) jobansøgninger, i jagten på det næste job. Uge efter uge knokler du med endnu et par jobansøgninger, eller flere. Du sender dem til virksomhederne, og krydser fingre for, at mindst en af jobansøgningerne udløser en jobsamtale. Ret ofte udebliver indkaldelsen til jobsamtalen. I hvert fald for en stund. Samtidig har du måske hørt, at arbejdsgiverne ikke læser dine jobansøgninger. Desværre, har du hørt ganske rigtigt. Arbejdsgiverne læser kun ca. 25% af jobansøgningerne, som de modtager. Netop derfør er det rimeligt at spørge, skal vi skrotte jobansøgningen?

Arbejdsgiverne læser kun 25% af jobansøgningerne, som de modtager

Når du søger et job, kan du altså forvente, at de 25% også gør sig gældende for dine jobansøgninger.  Dvs. at du kan forvente, at arbejdsgiveren kun læser en ud af fire ansøgninger, som du har knoklet dig igennem. Derfor er det også rimeligt at spørge, hvorfor du som jobsøgende partout skal bruge tid på at skrive jobansøgninger. Med andre ord, må du gerne stille spørgsmålet – skal vi skrotte jobansøgningen? Den tid kan du nemlig bruge bedre ved at fokusere på andre muligheder, der fremmer din mulighed for at lande dit næste job . F.eks. ved at være mere opsøgende, ved at give det en ekstra skalle på LinkedIn, eller ved at lægge endnu flere kræfter i CV’et, som du sender sammen med din jobansøgning.

Jobansøgningen er traditionsbestemt

Jobansøgningen bliver svær at begrave. Den er nemlig lige så stor traditionsbestemt, som juleaften. Jeg er en af dem, der godt kan overtales til at stemme for at skrotte jobansøgningen. Også selv om det underminerer en del af min forretning. Jeg er nemlig overbevidst om, at arbejdsgiverne meget ofte kan foretage selvsamme screening, uden din jobansøgning. En påstand ja, men statistikken tyder i hvert fald på, at jobansøgningerne er overflødige. Nogle vil måske hænge sig i, at arbejdsgiverne jo læser jobansøgningerne hos de kandidater, som de vurderer til (måske) matche arbejdsgiverens krav og ønsker. Det ændrer dog ikke på, at hele 75% er blevet sorteret fra, uden indflydelse af jobansøgningen. Det taler for sig selv, og berettiger ikke arbejdsgivernes krav om en jobansøgning i hvert eneste jobopslag, som du kan støve op.

Respektløst at bede om en jobansøgning, og ikke læse den

En fleksibel og reel tilgang til jobansøgningerne

Der er stillinger, hvor jobansøgningerne er yderst vigtige, når arbejdsgiverne vurderer kandidaterne. Og så skal de nok også få læst din jobansøgning – i hvert fald noget af den. I disse situationer kan arbejdsgiverne skrive i jobopslaget, at de forventer at modtage en jobansøgning. Du kan så til gengæld forvente, at de læser din jobansøgning.

Det eneste rimelige argument, for ikke at læse din jobansøgning, er når det ret hurtigt bliver tydeligt, at jobansøger ikke er interesseret i jobbet, men udelukkende sender en jobansøgning for at opfylde et krav om at søge to stillinger pr. uge. Men det er jo en helt anden sag, og er mere undtagelsen end reglen. En fleksibel tilgang til jobansøgningen, hvor arbejdsgiveren aktivt tager stilling til om han eller hun ønsker at modtage din jobansøgning – og også læser den – må derfor være vejen frem.

Er arbejdsgiveren respektløs?

Når man i jobopslaget beder om at modtage en jobansøgning, forpligter det. Med andre ord, er det en selvfølge at læse en jobansøgning, som man selv har bedt om at modtage. Selv vil jeg, til nogle stillinger, altid bede om at modtage både en jobansøgning og et CV. Jeg vil så naturligvis også læse både jobansøgningerne og CV’erne. Når jeg kan overtales til at stemme for at skrotte jobansøgningerne, er det fordi, at det både er hovedløst og en anelse respektløst at bede om en jobansøgning, uden også at læse den. Så kan man lige så godt skrotte jobansøgningerne til pågældende job.

Er jobansøgningen ligesom lottokuponen?

Nogle tænker ’ja, men det er lidt ligesom med lotto-kuponen’. Mange køber lotto-kuponerne, og kun ganske få høster gevinsterne. Selv om jeg forstår sammenligningen, er der en væsentlig forskel. Lottosystemet gennemgår nemlig alle kuponer ud fra samme præmis. Hvad jobansøgningerne angår, svarer det lidt til at bede dig om noget, og når du har brugt din tid på at imødekomme vedkommendes ønske eller behov, smider vedkommende din ’tjeneste’ direkte i skraldespanden. At dette systematisk kan lade sig gøre, skyldes det udelukkende, at arbejdsgiveren har ’magten, og derfor ikke behøver at læse din jobansøgning. Jeg vil i samme ombæring slå fast, at det ikke er sådan, at jeg oplever arbejdsgivere som nogle der er respektløse. Overhovedet ikke. Jeg tror simpelthen på, at jobansøgningen er så traditionsbestemt, at arbejdsgiverne ikke overvejer muligheden for at undvære jobansøgningerne.

Hvad får arbejdsgiveren ud af din jobansøgning?

Din personlighed skinner igennem i jobansøgningen

Når en arbejdsgiver skal ansætte en ny medarbejder, søger de først og fremmest en medarbejder, der har kvalifikationerne og færdighederne til jobbet. Til dette bruger de dit CV. Derudover søger de naturligvis også en medarbejder, der tilfører teamet og virksomheden personlighed og værdi, og som rækker ud over kompetencer, erfaringer og resultater. Det betyder at, hvis flere af ansøgerne har nogenlunde samme kvalifikationer, kan du skille dig positivt ud via din jobansøgning. For hvor CV’et ofte er blottet for personlighed, vil din jobansøgningen derimod være spækket med personlighed.

Din jobansøgning udtrykker nogle af dine færdigheder, som medarbejder

Når jeg selv har ansat medarbejdere, har jeg altid læst samtlige jobansøgninger igennem, mindst en gang. Og det er der flere grunde til. Dels har jeg arbejdet i en kommunikationsafdeling, hvor kommunikation – herunder også skriftlig kommunikation – naturligvis var en særdeles vigtig disciplin. Ved at læse jobansøgningen, fik jeg blandt andet et rigtigt godt indtryk af jobansøgerens evner, i netop denne disciplin. Derudover kan man, ved at læse jobansøgningerne, udlede flere væsentlige faktorer, der også er vigtige i forbindelse med ansættelser. Ofte vigtigere end dine kompetencer, erfaringer og resultater.

Din jobansøgning kan blive en afgørende faktor

Selv om arbejdsgiverne kun læser ca. 25% af jobansøgningerne, kan de fleste arbejdsgivere sandsynligvis skrive under på, at det giver et positivt indtryk at læse jobansøgninger, hvor kandidaten har gjort sig umage. Hvis en arbejdsgiver ud fra CV’et vurderer, at du er en mulig kandidat, kan du derfor risikere at blive valgt fra, hvis blot sender en dårlig jobansøgning, eller måske kun sender dit CV. Derfor bliver din jobansøgning heller ikke lige så overflødig, som de 25% ellers antyder. Så selv om det er rimeligt at stille spørgsmålet, skal vi skrotte jobansøgningen, behøver din jobansøgning ikke at være helt spildt.

Din jobansøgning er ikke spildt arbejde. Hold derfor din motivation i top – uanset at arbejdsgiverne måske ikke læser din jobansøgning

Dette er også grund nok til, at du fortsætter din gode indsats og skriver en god jobansøgning, hver gang. Også selv om det må forekomme meget demotiverende at få vide, at kun er hver fjerde jobansøgning, bliver læst. I hvert fald så længe traditionen med jobansøgningen, bliver holdt i hævd. Det betyder så også, at dit CV er afgørende når du søger job, g du bør derfor gøre dig meget stor umage med hvert eneste CV, som du sender til en arbejdsgiver. Netop dette, vil jeg sætte flere ord på i en anden artikel.

Bliv klogere at arbejde i udlandet

Her kan du læse mere om at arbejde i udlandet. Linket fører dig videre til Nordisk Ministerråds Informationstjeneste, som giver overblik og genveje til dig, der vil arbejde i et af de nordiske lande. Du finder f.eks. generel information om reglerne i de forskellige lande, kontakt med myndigheder og praktisk information om, hvordan du skal forholde dig, hvis du skal  arbejde i et af de nordiske lande.

Bliv klogere på, hvad vi hjælper med?

Har din virksomhed vokseværk? Og har du svært ved at finde de medarbejdere som du har behov for? Vi kan hjælpe din virksomhed med vikarer, medarbejdere, specialmedarbejdere og ledere til en lang række brancher og funktioner. Læs her om, hvordan vi kan hjælpe din virksomhed med nye medarbejdere.